Składniki
- pęczek świeżej bazylii
- garść migdałów
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy na zimno tłoczonej
- duża szczypta soli
Sposób przygotowania
Migdały upraż na suchej patelni.
Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze, w razie konieczności dodaj więcej oliwy.
Przełóż do słoiczków, zalej oliwą i wstaw do lodówki.
Tak przygotowane pesto przechowuje się nawet do 6 miesięcy, a czasem i dłużej 🙂
Zobacz również przepis na ostre pesto z rukolą (klik).
Latem, gdy jest sezon na świeżą bazylię i rośnie mi ona w ogrodzie lub na kuchennym parapecie ziołowym, robię sporo słoiczków pesto. U mnie w domu ma ono bardzo szerokie zastosowanie.
Pesto świetnie nadaje się do:
– makaronu (u mnie jada się pełnoziarnisty)
– chleba (piekę własny na zakwasie) jako pasta zamiast masła
– warzyw np. na parze lub pieczonych w piekarniku
– do sosów itd.
Życzę Smacznego i na Zdrowie 🙂
Autor
Anna Krasucka